14.7.07

Drumul aurului trece prin Roşia Montană

Roşia Montană este asociată cu bogăţiile din adâncuri. În ultimii ani, a ajuns însă un câmp de bătălie. Ecologiştii luptă cu cei care vor să extragă aurul din munte. Localnicii s-au împărţit şi ei în două tabere.



Un loc, care, cîndva, arată ca în poveşti, s-a transformat încet, încet, într-unul deprimant şi fără speranţe ... Roşia Montana este un sat cu o istorie pe cît de valoroasă, pe atît de interesantă ... În anul 2000, compania canadiană Gabriel Resources, principalul acţionar al Roşia Montana Gold Corporation S.A., a propus Guvernului Romaniei o exploatare minieră la scară mare.

Yani Roditis, manager Gold Corporation: "Acest proiect este o investiţie în România. Înseamnă 2, 5 miliarde de dolari pentru statul român. Foloseşte cele mai performante tehnologii aflate pe piaţă, la ora actuală, este în perfect acord cu toate legile statului român, crează locuri de muncă şi realizează programe de dezvoltare cu resurse materiale şi umane pentru zonă ".

Pentru că exploatarea aurului implică folosirea cianurii, unii localnici au plecat deja de aici de bună voie, după ce şi-au vîndut proprietăţile, fără nici o urmă de regret... Alţii, n-au avut încotro... sărăcia şi viaţa grea, din ultimul timp, împingîndu-i spre astfel de gesturi. Există, însă, şi oameni - majoritatea în vârstă - care nu vor să părăsească locurile în care s-au născut. Nici morţi.

Localnic: "Noi nu plecăm de aici...am muncit foarte greu"
Localnic: "Comuna Roşia Montana este cea mai bogată din toată lumea"
Localnic:" Vrem sa lucrăm...Ce să fac? Să merg să fur? "
Localnic: "Vedeti maşinile? Datorită companiei le am... Sunt foarte mulţumit de preţul pe care mi l-au dat"

Recent, doi senatori au iniţiat un proiect de lege, prin care se interzice folosirea cianurii în exploatarea zăcămintelor de aur. "Interesele sunt mari", declară aceştia, "multe autorităţi atît locale, cît şi de la Bucureşti, îmbolnăvindu-se grav de dolarită", mai spune Gheorghe Funar.

Povestea aurului de la Roşia Montană, a problemelor care au apărut în zonă şi cum pot fi acestea rezolvate, o aflaţi duminică, după ora 20, la Reporterii Realităţii. Invitat în studio va fi Bogdan Olteanu, iar prin telefon va intra Radu Berceanu.

foto: Gallery Image


Columbicii, intimitatea lui Băse cu dans de europarlamentar la bară şi plîngerea clasată împotriva lui ... Dumnezeu.

Ştirile astea mondene aiuristice şi fără esenţă mă scot din sărite, dar mă şi amuză uneori. De asta-mi place să le pun pe "hîrtie". Uite, azi nu ştiu ce ziar - tabloid, evident - ne anunţă că în paradisul Columbenilor e o mare furtună. Şi că mai că nu-şi vorbesc. Toată România ştie deja că această fătucă, Monica, cică de fapt ar fi fost la viaţa ei un fel de prostituată de lux, iar că al ei bărbat ar fi luat-o de nevastă, pentru a-i trînti 2 plozi, după care ar putea divorţa în voie. Aşa că nu văd pe cine mai impresionează penibilii ăştia 2.
Apoi, Mai e o ştire de "efect". Europarlamentarul Monica
Iacob Ridzi şi-a dus amantul, un ziarist, la Bruxelles, pe bani europeni. Colegii ei s-au supărat şi mai că se pregătesc să-i dezvăluie trecutul plin de pete şi dansuri la bară. Pot să nu mă mai mir?
Să nu uit de Băseşti. Preşedintele nostru a ameninţat presa că e decis să apere intimitatea familiei sale şi că va reacţiona de cîte ori media nu va respecta acest lucru. Cam tîrziu, domnule preşedinte. Cam tîrziu. Nu presa a fost cea care a chemat ziariştii la hipermarket, ca să-şi noteze ce fel de bere bea familia lu' matale şi nu presa a defilat în chiloţi prin Mamaia, cu băieţii după ea, aşa cum a făcut aia mică (adică Elena, să nu se înţeleagă altceva, păcatele mele) tot a lu' matale. Zău aşa!
Totuşi, Băse face şi o faptă bună. Ieri, i-a reclamat la Consiliul Superior al Magistraturii pe judecătorii care au decis că în parcul Bordei se pot ridica zgîîie-nori. Doar că o fi uitat, bietu' om, din ce dinozauri e format CSM-u'. Mă rog, cu vreo 2 excepţii... Oricum, plîngerea la CSM o făcuse cu vreo 2 zile înainte şi senatorul Marius Marinescu. Să fie acolo ...
Aproape că uitasem de o altă plîngere, făcută împotriva lui Dumnezeu de data asta ... De către un deţinut. Care a fost clasată într-un final, pentru că nu a fost găsită adresa Creatorului ... Îmi daţi voie să-mi fac o cruce? Nu foarte mare, ci doar de vreun metru şi vreo 60 de centimetri ...
Mai scriu si pe Pandora

Despre mine

Fotografia mea
in primul rand, om. prin jungla umana. apoi, jurnalist. prin jungla presei.

Arhivă blog