11.6.07

"Un român pentru premiul Nobel"

Scriitorul Mircea Cărtărescu a întrunit cele mai multe voturi în campania Un român pentru premiul Nobel, cu peste 4.000 de opţiuni, exprimate la Bookfest şi pe site-ul Cotidianul, devansându-i pe Mircea Horia Simionescu, Norman Manea, Andrei Codrescu şi Mircea Ivănescu.

La dezbaterea ce a încheiat campania lansată de Cotidianul, ce a avut loc în ultima zi a Salonului Cărţii Bookfest, scriitorii Traian Ungureanu şi Ioan T. Morar, criticii Marius Chivu şi Carmen Muşat şi jurnaliştii Cristian Teodorescu şi Sever Voinescu au vorbit despre motivul pentru care România nu are un premiu Nobel pentru literatură şi despre ce scriitor român actual l-ar putea câştiga.

Scriitorul Ioan T. Morar, care a moderat dezbaterea de la Bookfest, a spus că propunerea de a vota un scriitor care să primească premiul Nobel pentru literatură poate fi privită şi ca un test de popularitate a scriitorilor români, ce duce la sporirea interesului pentru literatura română.

Realitatea TV

Sabia lui Napoleon, cea mai scumpă sabie din lume



Aproape cinci milioane de euro este suma pentru care una din săbiile (foto AFP) lui Napoleon Bonaparte a fost vândută în urma unei licitaţii care a avut loc luni, la Fontainbleau.
ARTEFACT. Istoria preţiosului obiect începe în 14 iunie 1800, an în care generalul Bonaparte şi-a condus oştile în campania din Marengo, Italia. Cu sabia fluturând deasupra capului, Napoleon şi-a îmbărbătat soldaţii să lupte pentru gloria Franţei, reuşind în final să obţină succesul scontat pe câmpul de luptă. La revenirea în Franţa, Napoleon i-a dăruit sabia fratelui său Jerome, viitor rege al Westfaliei, ca dar de nuntă. A rămas în posesia familiei şi a fost transmisă ca un simbol al puterii timp de opt generaţii. Ultimul care a avut această sabie în colecţie este Victor Napoleon. Preţiosul obiect are o lungime de 100 centimetri, o teacă din oţel, decorată cu aur, şi o centură din mătase. În 1978 sabia a intrat în patrimoniul naţional al Franţei şi, conform legislaţiei din această ţară, ea putea fi vândută inclusiv unui cumpărător străin, dar cu obligativitatea ca acesta să deţină o reşedinţă în Franţa şi anual să o ţină la acestă adresă timp de şase luni. În urma licitaţiei, arma a fost vândută pentru suma de 4,8 milioane de euro. ”Preţul reprezintă un adevărat record mondial pentru o sabie, un suvenir al imperatorului”, a spus Bernard Croissy reprezentantul casei de licitaţie.

www.jurnalul.ro


VORBA ZILEI. De luni.


Fă întotdeauna
ceea ce vrei
şi spune
ceea ce simţi.
Cei care vor obiecta

nu contează,
iar cei care contează
cu adevărat
nu vor obiecta.


Dr. Suess

Parada Gay. În puţine cuvinte şi multe imagini.



Am fost şi anul ăsta la Parada Gay.
Şi mi-a plăcut cît de bine s-au organizat poliţiştii şi jandarmii. În primul rînd.
Şi faptul că cei care au manifestat au fost haioşi şi plini de viaţă. În al doilea rînd.
Şi, evident, am urît violenţa şi prostia celor care au aruncat cu petarde, ouă, roşii şi bolovani, de pe margine. În al treilea rînd.
Şi, în ultimul rînd, vă las să vedeţi şi singuri cum a fost...

............................................................................................................................................................................


FOTO: CĂTĂLIN POP





..........................................................................................................................................................................


























































































































Mulţumiri lui CĂTĂLIN POP pentru fotografii.
Fotografiile poti fi preluate şi folosite numai cu acordul autorului

Şi partea mai puţin frumoasă. Care nici nu mai contează acum.

.....................................................................................................................................

Foto: AURELIA ALEXA





.......................................................................................................................................










Fotografiile pot fi reproduse doar cu acordul autorului.
Mai scriu si pe Pandora

Despre mine

Fotografia mea
in primul rand, om. prin jungla umana. apoi, jurnalist. prin jungla presei.

Arhivă blog