24.1.09

"Jurnaliştii nu mai au dreptul la drepturile de autor"

mi-a zis astăzi Bogdan Hossu, după ce ieri a declarat că "Guvernul ar putea adopta în februarie o Ordonanţă de Urgenţă prin care să elimine remunerarea sub formă de drepturi de autor. Ordonanţa ar urma sş elimine ceea ce guvernanţii consideră "salarii mascate", drepturile de autor fiind impozitate doar cu impozit pe venit (16%, dupa o deducere de 40%), în timp ce pe salarii se aplica o serie de contribuţii ale angajatorului şi angajatului (contribuţii la asigurarile de sănătate, la asigurările sociale, etc).

Dacă ieri se eliminau drepturile de autor, azi au întors-o ca la Ploieşti, au găsit în cine să dea - în jurnalişti, care nu sunt "creatori", după cum mi-a spus Hossu, fiindcă nu-s nici sculptori, nici arhitecţi, nici scriitori. Şi dacă, în afară de cartea de muncă, mai există şi alte colaborări, pe aceste colaborări, să se plătească impozitele întregi, a mai afirmat Hossu. Asta chiar e bună.

Şi, băăăă, guvernanţii lu' peşte prăjit: dreptul de autor e un drept de proprietate, nu e un drept de muncă, da?

Apropo de asigurările sociale. În urmă cu câţiva ani, am avut o problemă medicală ce părea a fi foarte gravă. Deşi la spital ar fi trebuit să mă ducă direct la tomograf, m-au pus să aştept la coadă, mi-au spus că mă costă 3,5 milioane de lei tomografia (asta era in 2001), fără să mă întrebe dacă am plătite asigurările de sănătate şi abia după ce au aflat cu ce mă ocup, au intrat în fibrilaţii: am intrat prima la tomograf, nu am mai plătit tomografia, din nou nu m-a întrebat nimeni dacă am contract de muncă sau nu şi am ajuns într-o rezervă de lux in 2 minute.

De atunci, prefer să-mi plătesc toate investigaţiile medicale la clinicile particulare, nu vreau să mai aud de spitalele de stat din România şi, consider, în acelaşi timp, că nu merită statul ăsta să îi plătesc asigurări sociale. Iar când oi face copii, nici nu mă gândesc să îi fac în vreun spital de stat, de unde nu ştii sigur dacă o să ieşi cu un copil întreg sau viu...
Mai scriu si pe Pandora

Despre mine

Fotografia mea
in primul rand, om. prin jungla umana. apoi, jurnalist. prin jungla presei.

Arhivă blog