7.6.07

Pentru cele ca mine. Obsedate de ideea de a nu se îngrăşa... Şi de a mai slăbi.


"Ingropate" in zeci de hartoage, tastatura si proiecte nu exista decat un singur vis care ne mentine pe linia de plutire: marea, plaja, leneveala sub racoroasa adiere a brizei. Din pacate si acest vis se transforma intr-un cosmar atunci cand ne amintim de costumul de baie, de celulita, de kilogramele in plus de care nu reusim sa scapam din pricina programului aglomerat. Revenim astfel iar la hartoage, tastaturii si proiecte, iar vesnica problema a siluetei si a programului dificil ne atrage intr-un cerc vicios. Ce ramane de facut? Sa renuntam la principiile unui regim clasic, cu ore fixe de masa si alimente strict alese si sa inventam un altul flexibil si eficient fiindca relaxarea a devenit o necesitate si nu un rasfat!

Iata cateva sfaturi care te vor ajuta sa slabesti chiar daca nu ai timp sa numeri caloriile!



  • Micul dejun: obligatoriu!


Chiar daca dimineata alergi prin casa, intotdeauna in intarziere, trebuie sa iti faci timp si pentru a manca! Este probabil cea mai dificila regula, insa si cea mai importanta. Intr-un prim stadiu iti va fi foarte greu: trezitul cu jumatate de ora mai devreme, mancatul dis de dimineata, lipsa apetitului. Din fericire, te vei obisnui in numai cateva zile.

Micul dejun este foarte important. In primul rand fiindca in prima jumatate a zilei metabolismul este mult mai rapid si caloriile vor fi consumate cat ai clipi! In al doilea rand pentru ca in timp, mancand dimineata, vei vedea ca nu iti mai este foame seara. Iar in al treilea rand, pentru ca dimineata poti manca orice vrei tu!




  • 2 l de apa pe zi


De multe ori mancam de sete! Zonele din creier care receptioneaza foamea si setea sunt situate una in apropierea celeilalte si, de multe ori, daca nu suntem atenti, putem confunda setea cu foamea. Din acest motiv si nu numai trebuie sa bem cat mai multa apa zilnic. Un alt motiv foarte bun pentru care apa este necesara il constituie faptul ca ea ajuta la metabolizarea grasimilor din depozite.



  • Liber la fructe


In timpul zilei uiti de multe ori sa mananci. Iti amintesti abia atunci cand te apuca ameteala ori durerea de cap pentru ca nu ai mancat nimic. De obicei acest lucru se intampla seara si, grabita sa scapi de durere, te arunci in primul fast food in drum spre casa! In schimb, daca micul dejun a fost suficient de consistent, iar pe parcursul zilei ai baut apa, poti adauga cateva fructe pe care sa le savurezi in timp ce lucrezi si nu vei avea probleme pana la terminarea programului.

Evita bananele, smochinele, curmalele, strugurii fiindca toate acestea sunt fructe bogate in calorii. Daca iti plac foarte mult, mananca-le pana la ora 12:00.



  • Iaurturi


O alta varianta sanatoasa si hipocalorica a mancatului in timp ce lucrezi sunt iaurturile si in general toate lactatele. Trebuie sa ai insa foarte multa grija: iaurturile (exceptand cele cu fructe care oricum nu sunt recomandate in cura de slabire) contin predominant lipide, in timp ce fructele au in principal glucide. Alege una din aceste doua variante si nu le manca pe amandoua intr-o singura zi fiindca iti poti deranja stomacul si daca nu, atunci te vei ingrasa fiindca principiul regimului disociat spune sa nu combinam glucidele cu lipidele fiindca una fara cealalta nu se poate depune. Explicatia este simpla: glucidele se comporta, pana la un anumit punct, precum niste carausi pentru lipide. Astfel, lipidele nu pot ajunge la tesuturile grase fara ajutorul glucidelor, iar glucidele singure, daca sunt intr-o cantitate mica, nu se pot depune.



  • Masa de seara – o provocare!


Cand ajungi acasa, primul lucru pe care trebuie sa il faci este sa mananci. Astfel, nu te vei culca niciodata cu stomacul plin fiindca vei mai avea o multime de lucruri de facut dupa aceea. Cauta sa mananci cat mai usor fiindca, asa cum deja stii, masa de seara este cea mai periculoasa.

Evita pastele, painea si prajelile. Prepara repede la gratar o friptura si in timp ce aceasta este gata pregateste o salata de legume cu zeama de lamaie, fara ulei. Poti alege sa mananci si carne fiarta. Spre exemplu, carnea de vita este foarte gustoasa si poti manca cateva zile dintr-o bucate pe care o fierbi in weekend. Poti prepara o salata delicioasa cu carne fiarta de vita sau de pui si cu legume. Exista o multime de variante hipocalorice, trebuie numai sa “inventezi” permanent diferite combinatii pentru a nu iti transforma dieta intr-un chin.
www.healthy.ro

RENUNTA LA ZAHAR, PENTRU A ARATA CU 10 ANI MAI TANARA

Cu totii stim ca dulciurile adauga centimetri in jurul taliei noastre, dar stiati ca ciocolata ar putea provoca aparitia mai multor riduri? In noua sa carte, "10 minute/10 ani: ghidul tau complet pentru o infatisare frumoasa si tinara", medicul dermatolog Fredric Brandt explica de ce zaharul este inamicul nostru numarul unu, noteaza The Daily Mail. El este de parere ca prin reducerea consumului de zahar, poti da ceasul in urma cu 10 ani si iti poti imbunatati textura, tonusul si stralucirea tenului tau. "Intr-o coaja de nuca, zaharul grabeste degradarea elastinei si a colagenului, ambele proteine cheie ale pielii. Cu alte cuvinte, te imbatrineste activ", a declarat dr. Brandt, printre ai carui pacienti se numara Madonna, Rupert Everett, Cher si Ellen Barkin. Medicul a observat o schimbare semnificativa in ceea ce priveste calitatea pielii sale in momentul in care a renuntat la zaharul din alimentatia sa. Nu numai ca a pierdut aproape 10 kilograme in greutate, dar, sustine acesta, in intervalul a 10 zile a constatat o crestere a stralucirii, a tonusului si a elasticitatii tenului sau. Iar in interval de un an, corpul i s-a schimbat complet. "Sint intr-adevar slab si am corpul unui adolescent, desi am virsta de 40 de ani", sustine medicul. "Pacientii mei pur si simplu nu cred ca este vorba numai de yoga si o dieta fara zahar, ei cred probabil ca am facut lifting peste tot. Credeti-ma, este mai ieftin decit un lifting facial si cu rezultate pe termen mult mai lung". Acest lucru ar parea neobisnuit din partea barbatului care este cunoscut drept "Baronul Botoxului" (tratament cu toxina botulinica) in SUA, dar are un motiv intemeiat sa se teama de zahar. Tatal sau, care a detinut un magazin de dulciuri, a murit la virsta de 47 de ani din cauza faptului ca rinichii sai au cedat din cauza diabetului de care suferea. "Cind eram mic, nimic nu imi placea mai mult decit sa ma indop cu dulciuri", povesteste doctorul Brandt. "Am reusit sa imi ingrijesc dintii pe masura ce deveneam adolescent, stiind ca trebuie sa am grija de mine. Ca adult, ma consideram un om cu o dieta sanatoasa, dar consumam foarte mult zahar". "As fi baut Orangina in fiecare zi si as fi mincat o caserola de inghetata odata. Dar nu am fost pregatit pentru o imbunatatire a pielii mele atunci cind vine vorba despre zahar".

Problemele incep din momentul in care zaharul pe care il maninci - fie ca este o felie de tort sau zaharul natural din fructe - ajunge in sistemul sanguin. "Zaharul declanseaza un proces in organism denumit glicoliza. Aici are loc unirea dintre moleculele de zahar si fibrele de proteine - care alcatuiesc pielea. Procesul de glicoliza determina transformarea acestor proteine, creind molecule noi daunatoare Advanced Glycation End (AGEs) care acumulate cauzeaza o inflamare ce dauneaza colagenului si elastinei. Daca aveti un nivel normal de colagen si elastina, pielea va reveni la pozitia originala dupa ce ati zimbit. Dar daca nivelul acestora a fost afectat de catre glicoliza si este inclinat spre descuamare, pielea nu isi va reveni. Acesta este momentul aparitiei ridurilor fine care nu vor mai disparea.

Prajiturile imbatrinesc

Dar toate acestea nu au de-a face numai cu zaharul, ci si cu intreaga nostra dieta care isi pune amprenta asupra pielii. Prepararea mincarii, uneori la temperaturi ridicate, cum este cazul fripturilor, este un alt factor daunator, este de parere doctorul Brandt. Prepararea alimentelor in acest fel creeaza molecule AGEs care, odata consumate, ajung in colagen si fibrele de elastina. "AGEs se formeaza in momentul in care orice fel de mincare care are in componenta sa zahar, proteine si/sau grasimi si este preparata la temperatura ridicata. Cu cit se gateste la o temperatura mai mare intr-un timp cit mai lung, cu atit mai multi AGEs se formeaza. Mincarea pe care o rumeniti, fie ca este pui la rotisor, cartofi copti sau friptura, este bogata in AGEs. Prajitura facuta in cuptor ar putea avea o minunata crusta aurie, dar in interiorul fiecarei firimituri delicioase se afla o bomba cu cea a imbatrinirii, in forma de AGEs. Ideea esentiala este ca o dieta bogata in zahar, in special alimente combinate cu proteine de zahar incalzite, poate cauza imbatrinirea prematura sau chiar mai mult de atit".

Nu va resemnati!

Acum ca stim cit de mult dauneaza zaharul pielii noastre, ce putem face in acest sens? Exista citeva solutii imediate - se pot folosi citeva produse care vizeaza AGEs si actioneaza din exterior spre interior, cum ar fi gelul Lineless Anti-Glycation (antiglicotizare). In momentul in care este aplicat pe piele, ingredientul activ, Alistin, impiedica AGEs sa patrunda in colagen si elastina. Folosit zilnic, contribuie la refacerea zonelor deja deteriorate, in timp ce revigoreaza noul colagen si elastina. Se pot consuma antioxidanti precum ceaiul verde sau ceaiul alb care contribuie la neutralizarea AGEs. Dar cea mai drastica si mai eficienta metoda de a preveni imbatrinirea pielii este renuntarea la zahar. Iar acest lucru presupune sa urmati programul de 30 de zile Brandt Cleanse. "Nu numai ca este usor de urmat, dar veti incepe sa observati rezultatele dupa 10 zile", sustine medicul dermatolog. "Nu va pot spune citi pacienti stau in cabinetul meu si spun: «Doctor Brandt, stiu ca sint tipicar, dar sint prea batrin si obosit pentru o schimbare». Acesta este tipul de resemnare pe care refuz sa il accept - si nimeni nu ar trebui sa o faca". Timp de 30 de zile eliminati toate alimentele care contin zahar, inclusiv mierea, siropul de artar si indulcitorii artificiali.

Trebuie eliminat de asemenea griul, care produce zahar in timpul digestiei, toate produsele lactate, majoritatea fructelor si cerealelor cu gluten, drojdie si alte alimente bogate in glucide - ceea ce indica faptul ca sint bogate in zahar sau sint un efect secundar al ajungerii acestora in stomac. Intr-adevar, trebuie sa eliminati toate alimentele si bauturile care contin zahar, inclusiv alcoolul. Puteti consuma aproape toate tipurile de proteine, cum ar fi carnea de pui, de peste si scoici, alune neprajite si seminte, cereale fara gluten precum meiul si secara alba, cereale fara amidon, brocoli si piine. Orezul brun, lapte de orez, afine si mere verzi, care au indexul glicemic foarte scazut. "Curatirea organismului va elimina candida, o bacterie care se gaseste in intestinele noastre", a declarat dr. Brandt. "Candida se hraneste cu zahar. Intr-un intestin sanatos, exista un echilibru intre candida si bacteria acidofilus, care joaca un rol important in digestie. Dar, din cauza ca omul are o dieta care se bazeaza in medie pe zahar, candida infloreste si copleseste echilibrul de bacterii necesare pentru o sanatate optima, avind drept consecinta balonarile, gazele si un stomac suparator. Mai grav este ca aceasta candida poate invada si restul organismului. Excesul de candida este unul dintre motivele pentru care cei care consuma mult zahar sint lenesi si lenti. Pot aparea pierderi de memorie sau chiar uitarea. O purificare a organismului va da startul unei vieti cu o dieta fara zahar". Dr. Brandt recunoaste ca primele zile ale dietei i s-au parut destul de dure. "Eram foarte tentat sa trisez. Dar am rezistat. Am fost sceptic in momentul in care am inceput cura, dar am ramas uimit cind am constatat ca ma simt mult mai bine, avind o energie si o minte limpede pe care nu le mai simtisem de multa vreme", a afirmat acesta. "Pur si simplu nu am putut reveni la vechile obiceiuri de alimentatie sau la Orangina. Am refuzat sa mai pun zahar rafinat in alimentatia mea pentru a deveni din nou dependent. Acum, dupa mai multi ani, sint inca in procesul de purificare, care a devenit dieta mea zilnica. Din cind in cind servesc putina brinza sau un desert, dar orice aliment care contine zahar are un gust ingrozitor de dulce". Dupa perioada de purificare a organismului puteti incepe reintroducerea celorlalte alimente in dieta dumneavoastra precum fructele, sucul de fructe, cartofii, sfecla rosie, griul, produsele lactate cu continut mic de grasimi, precum iaurtul.

Dar daca puteti, perseverati si continuati sa eliminati zaharul rafinat (cum ar fi alimentele superprocesate cu multe zaharuri, precum gogosile), exceptie facind o felie de tort sau ciocolata. Si incercati sa continuati sa nu adaugati zahar (chiar daca e rafinat, miere sau orice alta forma dura) in ceai, cafea, cereale sau la gatit. "Va asigur ca de indata ce veti elimina zaharul, veti constata o imbunatatire in calitatea pielii dumneavoastra", a subliniat medicul. "In loc sa va rasplatiti cu o ciocolata, ginditi-va mai bine sa va rasplatiti cu o piele mai buna si cu o viata mai lunga si mai sanatoasa", a conchis doctor Brandt.

7 Plus

Vorba zilei. De joi.


Îi iubim
întotdeauna

pe cei care ne admiră,
dar
nu îi iubim
întotdeauna

pe cei pe care îi admirăm...

la Rochefoucauld
Mai scriu si pe Pandora

Despre mine

Fotografia mea
in primul rand, om. prin jungla umana. apoi, jurnalist. prin jungla presei.

Arhivă blog