7.10.07

Cum e, totusi, cu iertarea asta?

Cel mai mare om din Biserica ortodoxa romana are un frate. Fratele si cel mai mare om din Biserica ortodoxa au o sora. Sora si cel mai mare om din biserica sunt oameni cu stare. Si cu carte. Fratele, insa, e tractorist, sta intr-o fosta cladire de CAP, n-are curent electric si refuza banutii, pe care vreau sa-i dau, pentru a-si plati painea, pe care de ceva vreme, o ia pe datorie. Pentru ca pensia de 4 milioane de lei vechi nu ii ajunge si mai vine si cu intarziere. Pana la urma, ii bag neveste-sii in bluza, careia, de rusine, ii dau lacrimile. Nu plec de la ei fara o bucata mare de branza, pe care tot incerc sa o refuz. In zadar.


“Casa” fratelui celui mai mare om din biserica e la capatul satului. Nu pare un om ordonat. Totusi, toate lucrurile pe care le are prin “curte”, care “curte” n-are gard, nu pot incapea in camaruta in care dorm cele 4 suflete ingramadite in 2 paturi, care, de fapt, sunt de cate o persoana. Ma intreb: cand esti sarac si nu te gandesti decat la ce naiba sa pui pe masa maine, mai conteaza daca n-ai hainele apretate si puse la linie unele peste altele? As zice ca nu.



Fratele celui mai mare om din Biserica ortodoxa jura ca el a ajuns tractorist, pentru ca a trebuit sa se sacrifice pentru ceilalti. (Povestea asta seamana mult cu cea a tatalui meu. Un elev bun, la cel mai bun liceu din oras, care este scos de la scoala, in clasa a zecea, pentru a-l putea tine bunicii pe frate-su’. ) Deci, e credibila.

Revin. Fratele mai zice ca a facut pana si puscarie pentru sora si pentru cel mai mare om din biserica. Timp in care mama lor moare la spital, singura-singurica.

Fratele furase, impreuna cu un militian, niste orz. Si pentru asta, un an a stat in bezna.

Acelasi frate aduce 2 acuze:

  1. ca cel mai mare om din biserica l-a scos, cu muuulti ani in urma, afara din casa din Lugoj, pe care o cumparase singur.
  2. si ca, tot cel mai mare om din biserica i-a furat partea de mostenire, de vreo 7 hectare, cu ajutorul primarului.

Cel mai mare om din biserica, insa, nu reactioneaza. Poate ca este nevinovat si toate acuzatiile sunt neadevarate. Nu stiu. Dar daca e asa, de ce primarul zice:"pai, daca fratele-tractorist n-a semnat, poa' sa vina la mine, sa-i dau partea de mostenire in alta parte"!

Poate ca omul bisericii nici nu stie ca are dosar pe la Parchetul General, reclamat fiind chiar de fratele sau, care din “diavol” si “securist” nu-l scoate... Exista (teoretic, cel putin) justitie si mai exista (la fel de teoretic) si Dumnezeu.

Am, din nou, niste nelamuriri:

- De ce omul bisericii nu se apara, oricare ar fi varianta lui?

- Cum poate sa doarma un om care nu e nici pe departe sarac si care, cica, il slujeste si pe Dumnezeu, de la nivelul cel mai inalt chiar, lasandu-si propriul frate, din propriul sange, sa traiasca intr-un hal pe care pixul sau calculatorul nu il pot descrie in cuvinte?

- Si, orice i-ar fi facut, cum e, pan' la urma, cu Biblia si cu iertarea asta? (foto: Ieseanul, EVZ)

Sa ne "dixstram" cu cei mai simpatici colegi ai mei

... "extracterestrul"-filosof Cătă (cel) Lin si Grădinar, IMPREUNA cu (O!)Gigă Predato'-Porter, burlacul-economist-regizor, care inca se mai crede (vre)un inger (si) necesar (pe deasupra). Ambii amandoi, intr-un maxim moment de maximă inspiratziune floraro-artistica, multilateral si foarte dezvoltata in acelasi timp...



Mai scriu si pe Pandora

Despre mine

Fotografia mea
in primul rand, om. prin jungla umana. apoi, jurnalist. prin jungla presei.

Arhivă blog