14.7.07

Drumul aurului trece prin Roşia Montană

Roşia Montană este asociată cu bogăţiile din adâncuri. În ultimii ani, a ajuns însă un câmp de bătălie. Ecologiştii luptă cu cei care vor să extragă aurul din munte. Localnicii s-au împărţit şi ei în două tabere.Un loc, care, cîndva, arată ca în poveşti, s-a transformat încet, încet, într-unul deprimant şi fără speranţe ... Roşia Montana este un sat cu o istorie pe cît de valoroasă, pe atît de interesantă ... În anul 2000, compania canadiană Gabriel Resources, principalul acţionar al Roşia Montana Gold Corporation S.A., a propus Guvernului Romaniei o exploatare minieră la scară mare.

Yani Roditis, manager Gold Corporation: "Acest proiect este o investiţie în România. Înseamnă 2, 5 miliarde de dolari pentru statul român. Foloseşte cele mai performante tehnologii aflate pe piaţă, la ora actuală, este în perfect acord cu toate legile statului român, crează locuri de muncă şi realizează programe de dezvoltare cu resurse materiale şi umane pentru zonă ".

Pentru că exploatarea aurului implică folosirea cianurii, unii localnici au plecat deja de aici de bună voie, după ce şi-au vîndut proprietăţile, fără nici o urmă de regret... Alţii, n-au avut încotro... sărăcia şi viaţa grea, din ultimul timp, împingîndu-i spre astfel de gesturi. Există, însă, şi oameni - majoritatea în vârstă - care nu vor să părăsească locurile în care s-au născut. Nici morţi.

Localnic: "Noi nu plecăm de aici...am muncit foarte greu"
Localnic: "Comuna Roşia Montana este cea mai bogată din toată lumea"
Localnic:" Vrem sa lucrăm...Ce să fac? Să merg să fur? "
Localnic: "Vedeti maşinile? Datorită companiei le am... Sunt foarte mulţumit de preţul pe care mi l-au dat"

Recent, doi senatori au iniţiat un proiect de lege, prin care se interzice folosirea cianurii în exploatarea zăcămintelor de aur. "Interesele sunt mari", declară aceştia, "multe autorităţi atît locale, cît şi de la Bucureşti, îmbolnăvindu-se grav de dolarită", mai spune Gheorghe Funar.

Povestea aurului de la Roşia Montană, a problemelor care au apărut în zonă şi cum pot fi acestea rezolvate, o aflaţi duminică, după ora 20, la Reporterii Realităţii. Invitat în studio va fi Bogdan Olteanu, iar prin telefon va intra Radu Berceanu.

foto: Gallery Image


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Mai scriu si pe Pandora

Despre mine

Fotografia mea
in primul rand, om. prin jungla umana. apoi, jurnalist. prin jungla presei.

Arhivă blog