27.5.07

Hotnews: "Cristian Mungiu castiga Palme d'Or la Cannes"


Uite de aia mi-s mandra, mandra, mandra de moldovenii mei:
Regizorul roman Cristian Mungiu a castigat premiul Palme d’Or la Festivalul de Film de la Cannes, pentru pelicula "4 luni, 3 saptamani si 2 zile". Performanta lui Mungiu nu are corespondent in filmografia din Romania, doar Liviu Ciulei reusind sa castige premiul pentru cea mai buna regie, in anul 1965, pentru filmul Padurea Spanzuratilor.

Filmul lui Cristi Mungiu va fi prezentat in premiera pentru Romania in cadrul Festivalului International de Film Transilvania (www.tiff.ro)

"Este o poveste ceea ce se intampla. Acum un an nici nu visam la acest proiect, acum sase luni nu aveam bani, apoi speram sa ajungem la Cannes indiferent la ce sectiune. Sa fim aici", a declarat Cristian Mungiu la primirea trofeului. El a multumit juriului si intregii organizari a festivalului pentru ca au acordat o sansa filmului sau.

"Acest Palme d'Or va fi o veste buna pentru toate filmele fara buget prea mare, pentru ca nu e nevoie de multi bani sau de mari vedete pentru a castiga un Palme d'Or", a mai spus regizorul roman.
Filmul lui Cristi Mungiu va fi prezentat in premiera pentru Romania in cadrul Festivalului International de Film Transilvania (TIFF).

Foto:Reuters

Mai multe pe : http://www.4months3weeksand2days.com/blog/

Trofeele festivalului de la Cannes

Palme d’Or: Cristi Mungiu, pentru „4 luni, 3 saptamani si 2 zile

Marele Premiu: Naomi Kawase, pentru „Padurea din Mogari”Premiul Juriului: Marjane Satrapi si Vincent Paronnaud, pentru „Persepolis”, si Carlos Reygadas, pentru „Lumina tacuta” Premiu de interpretare pentru rol masculin: Konstantin Lavronenko, din „Interdictia”Premiu de interpretare pentru rol feminin: Jeon Do-yeon, pentru „Secret Sunshine”Premiul pentru regie: Julian Schnabel, pentru „Scafandrul si fluturele”Premiul pentru cel mai bun scenariu: Fatih Akin pentru „La marginea cerului”Premiul „Cea de-a 60-a aniversare”: Regizorul american Gus Van Sant, pentru filmul „Paranoid Park”Camera d’Or pentru cel mai bun lungmetraj de debut: Etgar Keret si Shira Geffen pentru „Meduzele”Palme d’Or pentru scurtmetraj: Elisa Miller, pentru „Ver Llover”


Laureati

Premii in afara sectiunii principale

Un Certain Regard

„California dreamin’ (nesfarsit)” al lui Cristi Nemescu - Marele Premiu„Le reve de la nuit d’avant”, al Valeriei Bruni-Tedeschi - premiul special al juriului„La visite de la fanfare”, in regia lui Eran Kolirin - mentiunea speciala

Quinzaine des Realisateurs

„Control”, in regia lui Anton Corbjin, cu Alexandra Maria Lara in distributie, a luat Premiul Regards Jeunes si Label Europa Cinema, pentru cel mai bun film european„Garage” de Lenny Abrahamson a primit distinctia „Art et Essai”

Semaine de la Critique

„XXY” de Lucia Puenzo, Marele Premiu„Madame Tutli-Putli” de Chris Lavis si Maciek Sczerbowski, scurtmetraj - Marele Premiu Canal ·

Premiile FIPRESCI

„4 luni, 3 saptamani si 2 zile”, in regia lui Cristian Mungiu„La visite de la fanfare” al lui Eran Kolirin, din Un Certain Regard„Elle s’appelle Sabine”, primul lungmetraj al actritei Sandrine Bonnaire

Premiul France-Culture 2007 - cineastul cambodgian Rithy Panh

Lacrimi pentru „California”



Un comentariu:

  1. Anonim29/5/07

    Cristian Mungiu este autorul volumului de scenarii "7 scenarii", publicat de Editura LiterNet. Cititi gratuit aici:

    http://editura.liternet.ro/carte/32/Cristian-Mungiu/7-scenarii.html

    Cu prietenie,
    Razvan Penescu
    http://www.liternet.ro

    RăspundețiȘtergere

Mai scriu si pe Pandora

Despre mine

Fotografia mea
in primul rand, om. prin jungla umana. apoi, jurnalist. prin jungla presei.

Arhivă blog