27.5.07

În memoria lui Nemescu...EVZ: Filmul "California dreamin' (nesfarsit)" al regizorului Cristian Nemescu a impresionat juriul de la Cannes. Nemescu a primit post-mortem marele premiu al sectiunii „Un Certain Regard”.

Desi la prezentarea oficiala de ieri, pelicula „California dreamin’ (nesfarsit)” nu a atras foarte multe reactii, juriul a decis aseara sa-i acorde marele premiu al sectiunii „Un Certain Regard” regizorului roman. Visul lui Nemescu a devenit realitate, desi acesta n-a mai apucat sa se bucure de acest succes. In 2005, acelasi premiu a fost castigat de regizorul Cristi Puiu pentru pelicula „Moartea domnului Lazarescu”.


„Nemescu, unul dintre cele mai promitatoare talente...”

Unul dintre articolele din Cineuropa, regreta „disparitia prematura a unuia dintre cele mai promitatoare talente ale cinemaului romanesc” si apreciaza ironia viziunii, lipsita insa de „scepticismul atat de caracteristic cinemaului din Europa de Est si plin de dragoste si speranta”.

Proiectia oficiala de ieri a filmului i-a reunit pe Razvan Vasilescu, Armand Assante, Jamie Elman, Andrei Boncea, operatorul Liviu Marghidan si monteurul Catalin Cristutiu. Separat, au venit Maria Dinulescu si scenaristul Tudor Voican.

Sfarsit tragic
„Sunt fericit ca echipa m-a suportat, ca au avut toleranta fata de un regizor debutant - toata lumea lucrase inainte la proiecte importante si toti aveau experienta, toti stiau ce aveau de facut. Le multumesc ca m-au tolerat asa „verde”, cum m-a numit un producator inainte sa inceapa filmarile”, asa rezuma Cristian Nemescu munca la acest film.
N-a mai apucat insa sa-si vada filmul la Cannes. A murit intr-un grav accident rutier, pe 24 august, anul trecut. Taxiul cu care el si sunetistul sau, Andrei Toncu, se indreptau catre laboratorul de montaj a intrat in coliziune cu o alta masina. Toti cei din taxi si-au pierdut viata atunci.
„California Dreamin’” a fost prezentat la Cannes exact asa cum a ramas dupa moartea regizorului, de aceea in titlu a fost adaugat cuvantul „nesfarsit”. Nemescu mai participase la Cannes cu pelicula „Marilena de la P7”.

INTERVIU

Assante: „Un talent unic pentru un regizor tanar”
Actorul american a ajuns pe Coasta de Azur pentru proiectia filmului „California dreamin’”, al lui Cristi Nemescu. Armand Assante nu vazuse inca filmul „California dreamin’ (nesfarsit)”, cand l-am intalnit ieri pe Plaja Orange, la Cannes. Ceva mai carunt decat captain Jones, imbracat in blugi si cu o cafea neterminata, a dat interviu dupa interviu. Era doar cu cinci ore inaintea proiectiei oficiale a peliculei.

EVZ: Cum ati ajuns sa jucati in filmul lui Nemescu

Armand Assante: Dupa ce am citit scenariul lui Nemescu, am spus un „da” categoric. Filmul este o metafora foarte reusita a lumii in care traim. Cristi imi amintea de regizorii neo-realisti italieni, dupa cum filma, dupa viziune. El avea un talent extraordinar, unic pentru un regizor atat de tanar: sa vada intr-un personaj trasaturi caracteristice pentru intreaga societate, marci, simboluri.

Filmul e o parodie la o legenda a „venirii americanilor” in al Doilea Razboi Mondial. Stiati de aceasta „asteptare”?

Mi-a spus Cristi, dar nu stiam ca a fost un fapt istoric. N-am auzit niciodata vorbindu-se despre asta in America. De fapt, tema filmului e si una generala: aceea de a trai agatandu-te de false sperante, de a astepta sa fii salvat, cand tu singur trebuie s-o faci.

Scenariul e foarte complex, iar personajele romanesti la fel. Cat de dificil v-a fost sa va „integrati” in context?

Foarte multor actori din Vest le-ar fi imposibil sa inteleaga pe deplin personajele romanesti, insa eu am un punct de referinta foarte puternic. Tara aceasta imi aduce aminte de Italia de dupa al Doilea Razboi Mondial. Toata energia care se consuma acum pentru a crea un „midle-life” ma duce cu gandul la acele vremuri.

Aveti prieteni in Romania? Spuneati ca veniti des aici.

Am cativa, dar e foarte greu sa ne vedem, pentru ca lucrez mai tot timpul. Daca ma opresc, mi se opreste lumea in loc. De fiecare data cand vin in Romania, car un sac de 40 de kilograme cu aparatura de fotografiat. Gasesc foarte multe peisaje si personaje care trec neobservate. Nu mai gasesti astfel de locuri in America, care e un fel de Wall-Mart gigantic.

Filmul cu Alexandra Maria Lara, premiat
Premiul Europa Cinemas Label, castigat la editia de anul trecut de filmul „A fost sau n-a fost?” al lui Corneliu Porumboiu, a fost acordat filmului „Control”, in care joaca si actrita de origine romana Alexandra Maria Lara.
Reteaua de cinematografe Europa Cinemas acorda acest premiu pentru al cincilea an la rand.

Filmul „Control”, al lui Anton Corbijn, spune povestea vietii lui Ian Curtis, liderul trupei Joy Division, care s-a sinucis in 1980, la 23 de ani.

Actrita Alexandra Maria Lara joaca rolul prietenei lui Curtis, Annik Honore.
Pelicula „Control” a deschis programul Quinzaine des Realisateurs pe 17 mai.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Mai scriu si pe Pandora

Despre mine

Fotografia mea
in primul rand, om. prin jungla umana. apoi, jurnalist. prin jungla presei.

Arhivă blog