4.6.07

Michael Moore demistificat la TIFFMichael Moore nu respecta nici una dintre regulile jurnalismului sau ale deontologiei profesionale. Documentarele lui sunt pline de manipulari menite sa consolideze, in mod nejustificat, american, statutul de vedeta a cineastului.

Aceasta este asertiunea peliculei Manufacturing Dissent (Manipularea controversei), prezentat in premiera la TIFF. Chiar daca, deocamdata, nu a obtinut inca vreun trofeu remarcabil, pana la sfarsitul anului, filmul va fi proiectat in alte 20 de festivale de film din Europa si America.

Filmul este un colaj care regrupeaza mai multe zeci de interviuri ale apropiatilor si colaboratorilor lui Michael Moore. Din cand in cand, realizatorii au introdus secvente care descriu dificultatile pe care le poate intampina un jurnalist atunci cand doreste sa obtina o declaratie de la regizorul american.

Dupa ce a lucrat la “Mother Jones”, un ziar de stanga, de unde a fost disponibilizat din ratiuni de indisciplina, Michael Moore a devenit cunoscut cu documentarul “Roger & Me”, in care descrie incercarile repetate si aparent fara succes de a lua un interviu lui Roger Smith, presedinte al General Motors, in legatura cu inchiderea unei fabrici in Flint Michigan.

Debbie Melnyk si Rick Caine, regizori canadieni, demonstreaza ca principiul de constructie al peliculei lui Moore este fals, deoarece acesta s-a intalnit de mai multe ori cu Roger Smith, dar ca din ratiuni de propaganda, a preferat sa omita aceste intrevederi.


Potrivit celor doi regizori canadieni, manipularea nu a reprezentat un pacat de tinerete a lui Michael Moore. Pelicule celebre precum Fahrenheit 9/11 sau Bowling for Columbine utilizeaza acelesi tehnici ale omisiunii si decontextualizarii.

Chiar daca Manufacturing Dissent a fost lansat de mai bine de doua luni, Michael Moore a declarat mai multor publicatii din strainatate ca nu a vazut Manufacturing Dissent si ca nu are nimic de comentat. “S-au facut mai multe filme despre mine, poate 9 sau 10, nu le-am vazut pe toate”, a afirmat Moore.

HotNews.ro, Codrin Taut

http://www.michaelmoore.com

2 comentarii:

  1. Interesanta treaba. Asta imi confirma ideea ca apostolii binelui il au pe dracu in spate, sub forma narcisismului... exceptiile sunt rare.

    RăspundețiȘtergere

Mai scriu si pe Pandora

Despre mine

Fotografia mea
in primul rand, om. prin jungla umana. apoi, jurnalist. prin jungla presei.

Arhivă blog